Energie besparen is beter dan de groenste energie opwekken!
Van energielampjes naar de grotere maatregelen
Energie die je niet verbruikt is goed voor het milieu, maar ook voor je portomonnaie. Energielampjes indraaien, het licht uit doen in kamers waar niemand zit, de verwarming een graadje lager, een zuinigere wasdroger of koelkast, korter douchen… Wij kunnen de maatregelen inmiddels wel allemaal zelf bedenken. Alle beetjes helpen, zeker! Maar nu is het tijd om ook de grote stappen te zetten. Daar kan goed advies welkom zijn!
Werken aan het gebouw: beter isoleren, ventileren en verwarmen
Isoleren
3 van de 4 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd (bron Milieucentraal). Goede isolatie beperkt niet alleen het warmteverlies, maar zorgt ook voor een beter binnenklimaat in het huis. Het gaat om grote getallen: met een goed geïsoleerd huis kun je jaarlijks snel meer dan € 1.000 besparen. Dit kan volgens experts vergelijkbaar zijn met een rendement op je spaarrekening van tussen de 6 en 11 % .
De meest belangrijke maatregelen zijn:
- spouwmuurisolatie
- dakisolatie
- gevelisolatie
- vloerisolatie
- raamisolatie
Welke maatregelen voor jou huis het meest geschikt zijn kunnen wij samen uitzoeken. Vaak begint het met een warmte-scan. Om het voor iedereen gemakkelijker te maken kunnen wij jou en jouw buren ook in contact brengen met energieadviseurs of leveranciers. Neem contact op!
Ventileren
Ademen is leven. Goede lucht in huis is nodig voor je gezondheid. 1 op de 10 woningen heeft schimmel, bijna de helft bevat tabaksrook en in veel huizen is binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten (bron Milieucentraal). Ventilatie kan dus stukken beter!
De diversiteit aan huizen zorgt ook voor een diversiteit aan oplossingen. Vaak zijn buurten meer of minder in dezelfde tijd gebouwd, met eenzelfde soort van ventilatie. Hier zou je dus gezamenlijk met je buren kunnen optreden om de ventilatie gezamenlijk te verbeteren.
Een vakman die bij jou bouwkundige aanpassingen doet zou mogelijk een betere prijs vragen als hij ook problemen bij de buren mag verhelpen. Een extra reden om per buurt of wijk te kijken welke problemen spelen, wat mogelijk is en gezamenlijk te handelen.
Wij kunnen hierbij ondersteuning bieden. Vraag onze energiecoach aan!
Verwarmen
Het besluit is genomen, Nederland gaat van het aardgas af. Niet onmiddellijk, maar in 2030 moet het aardgasverbruik al fors minder zijn. Is je Cv-ketel of warmwaterboiler aan vervanging toe? Kijk dan goed welke stappen je nu al kunt zetten en of een nieuwe met aardgas gestookte verwarming nog wel een slimme keuze is.
Alternatieven zijn er volop, van warmtepomp tot vloerverwarming, van elektrische verwarming tot zonneboiler. Het nadeel van deze alternatieven zijn vaak de kosten en mogelijke verbouwingen. Zie ook Wonen zonder aardgas.
De grote vraag is, wat is in jou specifieke situatie de meest voordelige en slimme oplossing? Wij kunnen hier ondersteuning bieden.
Vraag onze energiecoach aan!
Kijk ook op de verdiepende pagina`s van deze website.