Mogelijkheden voor een meer duurzame verwarming

De warmtetransitie is een uitdaging!

De aardgasvelden in Groningen gaan op termijn dicht. Elk jaar tot 2030 moeten 50.000 woningen van het aardgas af zijn – tot 2050 heel Nederland, zo de doelstellingen uit het klimaatakkoord. De grote vraag is hoe wij dan onze woningen moeten verwarmen?
Rond Alphen-Chaam bestaan nauwelijks mogelijkheden voor oplossingen vanuit restwarmte voor stadsverwarming. Grootschalig warmteopslag in de zomer en gebruik in het winterseizoen is omslachtig en technisch nog niet helemaal ontwikkeld. Waterstof als energie drager heeft ook  technische beperkingen en is nog niet in voldoende mate beschikbaar.

Is de transitie naar puur elektrische oplossingen voor verwarming in onze regio de enige optie? Welke gevolgen zou dat hebben voor de benodigde stroomcapaciteiten?

De gemeente Alphen-Chaam is door de regionale / nationale overheid opgeroepen om per wijk een warmteplan op te stellen. Dat proces moet in 2020 opgestart worden. Wij als burgers gaan en moeten hier mee aan tafel zitten. Duurzaam Alphen-Chaam wil hier aan meewerken.

Wat kun je nu zelf al doen?

Energie besparen is altijd de beste optie!
Zet de verwarming een graadje lager, verwarm niet de kamers waar toch bijna niemand komt, voorkom te lang douchen, etc.. Warmte gaat bijna altijd naar buiten verloren, verbeter dus de isolatie van je huis. Heb je daar zelf al ideeën of wensen over, wil je wel eens een gesprek over energiebesparingen voeren?
Vraag dan eerst een van onze energiecoaches aan!

Waarom een nieuwe (aardgas gedreven) verwarmingsketel ook nu nog een goede keuze kan zijn.
De vervanging van een oude en versleten ketel door een hoog rendement ketel is een goede keuze, ook nu nog. De besparingen op het verbruik kunnen enorm zijn. Minder verbruik is milieuvriendelijk. Schrikt u wel voor een aankoop omdat mogelijk de gebruiksduur verkort is, kies dan voor een huuroptie. De installatiebedrijven kunnen hier verder helpen.

warmtepomp werkwijze
werkwijze warmtepomp

Bieden warmtepompen een goed alternatief?
Warmtepompen halen warmte uit de omgeving en helpen zo bij de verwarming van de huizen. Dat is zeker goed voor het milieu. Bedenk ook, warmtepompen bieden niet altijd ook een besparing in Euro’s. Bij warmtepomp-oplossingen horen heel goed geïsoleerde woningen. Wij denken, ga dan eerst in isolatie maatregelen investeren en pas daarna in een warmtepomp.

Spotverwarmingen
Vaak kun je de cv-ketel enkele graden lager zetten en de plek waar je het vaakst verblijft doelgericht verwarmen, bijv. door een elektrisch infrarood paneel (bijv. in de badkamer, boven je bank in de woonkamer). Of gebruik een elektrische radiatorkachel in een ruimte waar je maar voor een uur of twee bent (bijv. in de keuken, werkkamer, etc.).

Elektrische verwarmingen zijn duurzaam als de stroom ook door groene energie opgewekt is. Zon panelen op het eigen dak /op andermans dak, of een aandeel in een windpark bieden daarbij een goede aansluiting.