Zonnepanelen op je eigen dak is een verstandige keuze!
Huizenbezitters kiezen er steeds vaker voor om zonnepanelen te installeren. Dat is een hele verstandige keuze! Deze investering heeft namelijk een hoog financieel rendement – binnen 7 of 8 jaar heb je de investering bij een normale situatie terug verdiend. Bovendien is het duurzaam aangezien je meewerkt aan nieuwe groene energieproductie.
Actueel mag je bovendien nog steeds de btw voor de technische installatie terugvragen!
Wat
Ten eerste moet je dak geschikt zijn voor het plaatsen van panelen. Dit betekent dat je dak voor ongeveer de komende 20 jaar in een goede conditie moet zijn. Daarnaast is het dak idealiter vrij zijn van schaduw en is het op de zon gericht. De Nederlandse Zonatlas helpt je bij het maken van een inschatting of je daken geschikt zijn.
Verder heb je een aantal zonnepanelen nodig die op het dak of ook op andere geschikte plekken bevestigd worden. Het aantal panelen hangt af van je energieverbruik. Kies in ieder geval voor een bewezen merk, zodat je uit kan gaan van een goede kwaliteit en garantie. Vakkundige installatiebedrijven kunnen hierbij helpen.
Een in het huis geplaatste omvormer wandelt de gelijkstroom om in wisselstroom (220 Volt). De energie gaat naar je meterkast. Is de stroomproductie groter dan het eigen verbruik, loopt de meter terug. Actueel is de salderingsregeling nog van toepassing, waardoor je alleen betaald voor je netto stroomverbruik (plus de gebruikelijke vaste kosten).
Gaat je stroomverbruik omhoog, omdat je minder gas verbruikt?
Houdt bij de berekening van het aantal benodigde panelen niet alleen je actuele verbruik in de gaten. Denk aan een eventueel elektrisch aangedreven auto/fiets, etc. in de toekomst. Vergeet ook niet om rekening te houden met mogelijke elektrische verwarmingskachels in kamers die je niet doorgaans gebruikt (badkamer etc.) en waar de gas verwarming tijdelijk is uitgeschakeld. Kijk voor meer informatie op Milieucentraal.nl
Stroom produceren op het dak met zonnepanelen of warmtewinning via een zonneboiler – of beide?
Het alternatief voor photovoltaic zonnepanelen (pv`s) die stroom produceren zijn buizen die water opwarmen doordat een vloeistof naar een zonneboiler vloeit. Door deze zonneboiler ontlast je de centrale verwarmingsinstallatie en verbruik je dus minder gas. Aangezien rond 60% van je energieverbruik voor warmte ingezet wordt, kan de (aanvullende) plaatsing van een zonneboiler plus buizen op het dak een slimme keuze zijn. Kijk ook bij Milieucentraal.nl
Kopen of
Zelf een zonne-installatie kopen is altijd de meest voordelige keuze. Het is een lange termijn investering, en verhoogt de waarde van je huis. Daarbij komt gemiddeld een mooi rendement van 6 – 7 % per jaar op een looptijd van ca. 20-25 jaar. Binnen die looptijd zou je de omvormer mogelijk 1 of 2 keer moeten vervangen.
Financieren: niet iedereen wil of kan zelf investeren. Wil je toch een bijdrage leveren met een eigen groene stroom opwekking dan is een aanvullende ondersteuning natuurlijk welkom. Er zijn commerciële aanbieders in de markt die lease- of huur-constructies aanbieden. Dat kan een oplossing zijn maar denk er aan dat er ook nadelen mee zijn verbonden. Je bent dan namelijk geen eigenaar van de installatie en het beperkt de flexibiliteit, bij bijv. een verkoop of verhuizing.
Een beter alternatief is vaak om een lening af te sluiten voor de investering. Veel gemeentes of regionale organisaties bieden al de optie om voordelige kredieten voor investeringen op het gebied van energie op te nemen. Wij willen hier voor onze medeburgers in samenwerking snel een geschikt product ontwikkelen! Heb je interesse, laat het ons weten! Contact.