Beter isoleren en direct energie besparen

Voorkom onnodige warmteverlies!

Met de warmte die al in en woning beschikbaar is moet je zuinig omgaan. In de koudere maanden van het jaar verbruiken wij veel energie om het aangenaam warm te houden, dus het onnodig weglekken van warmte is zonde van het geld en niet goed voor het milieu. De eerste stap in verduurzamen is dus altijd een goede isolatie!

Vloerisolatie
Heb je een toegankelijke kruipruimte onder de vloer dan kun je al makkelijk aan de slag met een goede vloer- of bodemisolatie. Zo voorkom je optrekkende kou en vochtigheid in de woning. De vloer wordt een paar graden warmer en dat draagt bij aan een beter binnenklimaat. Vloerisolatie heeft meer effect dan bodemisolatie, maar niet altijd is vloerisolatie technisch mogelijk.

Dakisolatie
Een goede dakisolatie heeft vaak een groot effect omdat warmte altijd naar boven stijgt. Wilt u toch met de zolder aan de slag dan is een isolatie van binnen verstandig. Isolatie aan de buitenkant onder de pannen kan ook maar is ook een ingrijpendere maatregel. Isolatiemaatregelen aan het dak vragen een hogere investering maar er zijn ook hoge besparingen mogelijk. Altijd goed om de isolatieaanpassingen mee te nemen in de plannen en wensen van een algemene verbouwing.

Spouwmuurisolatie

Muurisolatie
Spouwmuurisolatie is de meest gangbare vorm van muurisolatie. Daar waar het kan is het heel makkelijk om te doen en de investering is relatief snel terug verdiend. Isolatiemateriaal kan via druklucht in de spouw geperst worden. Soms is het ook mogelijk een al bestaande maar niet toereikende isolatie te versterken.
Het alternatief is om isolatieplaten aan de binnen- of buitenmuren aan te brengen. Isolatie aan de binnenkant neemt wat ruimte van de kamers weg maar daardoor kunnen ook gelijk andere problemen met de muren opgevangen worden. Een buitenmuur-isolatie kan makkelijker zijn maar dat is dan ook gelijk verbonden met nieuw gevelmateriaal. De uiteindelijke keuze is dus altijd afhankelijk van de algehele bouwsituatie en de voorkeuren van de bewoners.

Isolerend glas
Ramen maken een groot oppervlak van een woning uit. Enkel glas of “eenvoudig” standaard dubbelglas hebben vergeleken met de nieuwe mogelijkheden een duidelijk slechtere isolatiewaarde. HR++ glas isoleert 2,5 keer en triple glas 5 keer zo goed als standaard dubbel glas. Het verschil met enkel glas is nog vele malen groter. Indien het nieuwe glas in de bestaande kozijnen kan is in ieder geval triple glas aan te bevelen.

Wat daadwerkelijk goed en verstandig is in uw persoonlijke situatie kan in een oriënterend gesprek met een van onze energiecoaches goed uitgewerkt worden.
Neem contact op voor het maken van een afspraak.