Beter ventileren voor een beter klimaat in huis

Goed ventileren is goed voor de gezondheid!

Gezonde lucht in huis voorkomt problemen. Uit onderzoek blijkt dat in 1 van de 10 huizen schimmel aanwezig is en soms ook meer fijnstof dan buiten. Mensen met allergieën en infecties aan de luchtwegen hebben bijzonder veel last van een slechte ventilatie in huis.

Slimme ventilaties beperken het verlies aan energie
Juist bij de oudere huizen is vaak sprake van een “natuurlijke” ventilatie. Naden en kieren zorgen bijna vanzelf al voor een goede verversing van de lucht. Het raam zeker drie keer per dag even voor een korte tijd (ca. 5 minuten) openzetten doet wonderen. Echter, er is dan ook altijd sprake van een warmteverlies. Laat de ramen niet continue open staan.

Jongere huizen hebben veelal een mechanische ventilatie. Laat de (klep-) raampjes en ventilatieroosters dus goed open staan. Voorkom altijd te veel vocht in de keuken of door douchen in het bad door extra even het raam open te zetten. Kijk wel dat er geen sprake is van tocht in huis. Is dat bij gesloten ramen het geval dan is de mechanische ventilatie niet goed afgestemd. Zorg goed voor een regelmatige schoonmaak van de roosters.

te hoge luchtvochtigheid in huis

Nieuwe woningen hebben tegenwoordig meestal al een ingebouwde balansventilatiesysteem. Zoiets bij oudere huizen in te bouwen is vaak vanuit het kostenoogpunt gezien alleen verstandig als dit gemoeid is met een algehele verbouwing.

Helpen bij een bouwkundig slecht werkende ventilatie kunnen alleen vakmensen / specialisten.

Voor verdergaande informatie en tips kijk o.a. op milieucentraal.nl.

Slechte lucht in huis komt vaak genoeg alleen al door verkeerd ventilatiegedrag.
Veelal is onvoldoende luchtkwaliteit reeds met enkele aanpassingen te voorkomen – vaak kan al een veranderd ventilatiegedrag van de bewoners veel goedmaken. Hier kunnen onze energiecoaches wellicht ook een voorzetje geven. Voorkom in ieder geval tocht of ongewenst koude val.

Vraag onze energiecoach aan!