Bespaar energie door de temperatuur te verlagen!

  Geplaatst op 29 januari 2021

05. februari is de landelijk “warmetruiendag”! Meedoen is simpel: trek een extra warme trui aan, zet de verwarming wat lager en bespaar direct energie. Per graad is dat immers al 6 % minder energieverbruik en minder CO2 uitstoot. Vanzelfsprekend is dat maar een symbolische actie. Echter, het legt even de aandacht op de vraag of de kamertemperatuur wellicht wel doorgaans een graadje lager kan. Of anders, of niet op elk moment van de dag dezelfde kamertemperatuur nodig is? Een vernieuwde check van het centrale thermostaat kan helpen behoorlijk geld te besparen!

Check daarbij ook gelijk de ingestelde temperatuur van je HR-ketel. Vaak is de ketel-temperatuur hoger ingesteld dan voor de verwarming van de woning nodig is. Is dat het geval, dan verwarm je het water wat naar de radiatoren vloeit permanent op een te hoog niveau. Hoe meer het omlopende water verhit wordt, hoe meer energie nodig is. De kans dat je ook met een lagere ketel-temperatuur de woning nog voldoende kunt verwarmen is redelijk groot.

Het advies is simpel: probeer het gewoon uit! Zet de ketel-temperatuur stapsgewijs omlaag (bijv. van 80 graden naar 70, naar 65 en dan naar 60). Blijft het ook dan nog voldoende gezellig warm in de woning bespaar je direct veel energie, zonder op comfort in te moeten boeten. Moet je bijv. de 80 graden wel blijven aanhouden omdat het anders niet meer goed warm wordt is dat wel een duidelijk teken dat de isolatie van de woning niet goed werkt.

En niet vergeten, slecht geïsoleerde woningen verliezen in de winter niet alleen veel warmte, maar hebben in de hete zomermaanden ook veel meer last van te hoge binnentemperaturen.  

Doe bij interesse de 50-graden test op de website van Milieu Centraal