Stijgende energieprijzen: we hadden het kunnen zien aankomen… neem dan nu zelf het initiatief!

  Geplaatst op 5 september 2022

De huidige energiekosten worden voor steeds meer mensen onbetaalbaar. Tegen de oorlog in Oekraïne, de volledig losgeslagen speculaties aan de energiemarkten of tegen het onvermogen / onwil van de kabinetten Rutte om de energietransitie 10+ jaar geleden te starten, kunnen wij bewoners van Alphen-Chaam in verhouding maar weinig doen. Nu wordt duidelijk dat wij burgers de prijs uiteindelijk zelf moeten gaan betalen. Daarbij zullen de kosten in de toekomst met elk jaar waar wij niet, of onvoldoende ingrijpen, alleen maar verder stijgen. Niet alleen door de torenhoge energiekosten maar ook door de gevolgen van een verstoord klimaat. Echter, klagen over de gemiste kansen helpt ons nu niet meer verder.

Zelf gezamenlijk eigen energie opwekken!
Hoe mooi zou het zijn als wij in onze regio, in onze gemeente, ons alsnog verregaand afkoppelen van deze te gekke energieprijzen? Wij zouden de energie voor onze woningen namelijk zelf kunnen opwekken en daarmee zelf de prijs bepalen die wij voor de stroomlevering aan onze bewoners willen gaan berekenen.  

De mogelijkheden zijn er.
Dit zijn geen fantasiegedachtes maar is al realiteit op verschillende plekken. In Denemarken bijvoorbeeld bestaan al tientallen jaren lokale energie coöperaties die aan hun bewoners zelfopgewekte energie leveren en in een democratisch proces de energieprijzen onderling bepalen (losgekoppeld van internationale energiemarkten). Zonder dat de grote energiemaatschappijen met miljarden winsten – zoals in ons land alweer het geval- alleen maar hun aandeelhouders blij maken met winsten die wij als burgers met moeite bij elkaar hebben gesprokkeld.

In Nederland moesten lokale energiecoöperaties met een zonnepark of windmolens een jaar geleden voor de bestaanszekerheid op de langere termijn nog op de overheid (subsidies) terug grijpen. Echter, tegenwoordig maken ook deze door burgers gedragen coöperaties door de hoge energieprijzen eveneens gigantische winsten. Het verschil zit er alleen in dat de leden (dus de lokale burgers) van deze energiecoöperaties zelf beslissen wat met deze winsten gaat gebeuren. Ze bepalen in een democratisch proces zelf of ze deze winsten terugstorten naar de burgers en/of bijv. investeren in de verdere verduurzaming van de lokale woningen.

Verregaande onafhankelijkheid van de energiemarkten bereik je dus alleen als je zelf energie opwekt en als eigenaar de energieprijzen zelf kunt bepalen!

Wat hindert ons ervan om in Alphen-Chaam nu ook het heft in eigen handen te nemen? Ons gemeentebestuur verwijst hier graag op de bestaande transportbeperkingen op het elektrische netwerk bij Enexis. Graag wordt ook gezegd dat andere regio’s volgens de afspraken in de zogenaamde Regionale Energie Strategie 2030 (RES) voor Alphen-Chaam eerst aan de beurt zijn. Dit zou men als afwachtend en passief beleid kunnen beschouwen

Gelukkig weerhoud niemand ons ervan ons energie lot zelf te bepalen!
Wij burgers kunnen vanaf morgen hiermee aan de slag gaan, alternatieven ontwikkelen, voorbereiden, gezamenlijk investeren en zo bijdragen aan een duurzame en betaalbare toekomst.  


Heb je interesse om hierover gezamenlijk na te denken en wil je meehelpen om met en voor burgers het lokale energievraagstuk op te lossen? We horen graag van je!