Weer vooral blabla in Glasgow? Wij hebben er langzamerhand genoeg van!
Geplaatst op 3 november 2021
De laatste dagen hebben wij het weer kunnen horen en lezen: de situatie rond om het klimaat verergerd zich met toenemende snelheid en nog steeds wordt er vooral veel gepraat en weinig gedaan. Geen enkele nationale of internationale doelstelling, laat staan concrete planning, lijkt voldoende om de wereld temperatuurverhoging onder de 2°C te kunnen houden. Dat zeggen o.a. de wetenschappers en beleidsmakers binnen het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), een organisatie binnen de Verenigde Naties met 195 landen, incl. Nederland.
De uitstoot van klimaatschadelijke gassen (o.a. CO2) neemt alleen maar toe. Boven in de afbeelding zie je een meting uit de VS.
Eenmaal in de atmosfeer duurt het nog zo’n 10 jaar voordat de negatieve werking voor het klimaat echt opstart en de effecten houden langer dan 100 jaar vol. Het is dus zeker niet zo dat wij de totale hoeveelheid terugbrengen door alleen maar wat minder fossiele energie te verbranden – wij moeten echt gaan stoppen! Hoe eerder hoe beter!
Om een beeld te schetsen: De waterkraan staat volledig open en de badkuip loopt al over. Dan red je de woning niet door de kraan alleen maar wat terug te draaien. Dweilen is dan ook geen echte oplossing. Dicht draaien wel!
Nu weten wij dat wij veel eerder hadden moeten beginnen. Alleen helpt ons dat nu ook niet meer verder. Vandaag beginnen dus! Daarbij gaat de nodige verandering veel verder dan wij wellicht vermoeden.
Het is een illusie te denken dat wij op de oude voet zo door kunnen gaan. Wij gebruiken zo veel energie omdat wij onze wereld zo hebben ingericht.
Nu al zien wij dat vele grondstoffen schaars worden – ook zulke grondstoffen die wij hard nodig hebben om de energietransitie te laten slagen (onderzoek Jan Rotmans, Erasmus Universiteit Rotterdam).
Zo is het is afzienbaar dat wij binnenkort al te weinig vakmensen hebben die voor ons zonnepanelen op de daken kunnen leggen, een warmtepomp kunnen plaatsen of onze woningen kunnen isoleren en verbouwen. De nodige verandering zal dus diepgaand en breed zijn.
Ook hier in onze gemeente zullen wij ons bereid moeten maken om de energietransitie ook lokaal om te zetten. Immers zijn wij minimaal verantwoordelijk voor ons eigen aandeel aan de energieconsumptie. Zo kunnen wij zorg dragen dat wij ons lokale energieverbruik zelf lokaal opwekken en / of het mogelijk maken dat groene energie voor ons door coöperatieve samenwerking elders opgewekt gaat worden. Zoiets valt alleen niet uit de hemel en het komt ook niet tot stand door alleen maar van de zijlijn te roepen.
Meedoen en vooruitgang boeken!
Nu gezamenlijk aan de slag gaan is het gebod van het uur!
Wil je ook een bijdrage leveren aan de lokale energietransitie in onze gemeente, neem dan contact op met Duurzaam Alphen-Chaam (duurzaamalphenchaam.nl). Wij komen regelmatig bij elkaar. Je bent van harte uitgenodigd!